Biserica "Nașterea Maicii Domnului" - Negustori,
Comuna Nicorești, Judetul Galați
Cercetare arheologică preventivă - 2006
Cercetările arheologice preventive au fost efectuate pe latura de vest a monumentului Biserica "Nașterea Maicii Domnului - Negustori" în urma semnării contractului, dintre Muzeul de Istorie Galați, în calitate de executant și proprietarul terenului, Parohia Nicorești, în calitate de beneficiar și finanțator. Lucrările arheologice s-au efectuat, în perioada 17 iulie-30 iulie 2006.
Obiectivele investigației arheologice au vizat descărcarea de sarcină arheologică, conform solicitării Parohiei Nicorești, care intenționează să realizeze o construcție anexă pe latura de vest a Bisericii "Nașterea Maicii Domnului-Negustori", monument istoric datat la 1728, obiectiv înscris în Lista Monumentelor Istorice, la poziția GL-II-m-B-03086 și depistarea eventualelor urme de locuire umană din perioade mai vechi.
Au fost puse în evidență urmele de fundație a construcției ce a fost demolată, care data din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum și morminte de înhumație, anterioare construcției menționate, încadrate cronologic în secolele XVIII-XIX.
În toate cele patru casete au apărut morminte de înhumație, sub nivelul fundației construcție, de la adâncimea de -0,50 pană la -1,70. Densitatea înmormântărilor pe suprafața cercetată(100mp) demonstrează existența unei necropole din secolele XVIII-XIX, anterioară construcției.
În urma cercetării arheologice au ieșit la iveală și fragmente ceramice aparținând epocii bronzului și epoca modernă(similare cu cele descoperite la Biserica Sf. Nicolae-"Banu" din comuna Nicorești, județul Galați, în campania anului 2006)
Ca urmare a cercetărilor arheologice de la Bisericii "Nașterea Maicii Domnului-Negustori" s-a înregistrat un nou punct arheologic pe teritoriul județului Galați, ce prezintă urme materiale din epoca bronzului, epoca medie și modernă, fapt ce impune continuarea cercetărilor.
Ceramică din epoca bronzului |
Obiecte din metal (monede, nasture
globular, copci) provenite din inventarul mormintelor, secolele XVIII-XIX. |